Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waar hoofdzakelijk hout wordt gebruikt voor de constructieve opbouw. Deze constructieve elementen bestaan uit houten stijlen en balken die worden opgevuld met isolatie. Aan de buitenkant kan u geen onderscheid maken tussen een traditionele woning of een woning in houtskeletbouw. Het verschil zit hem in de opbouw, de materiaalkeuze en de te verrichten arbeid.

Voordelen van houtskeletbouw

Energiezuinig

In vergelijking met een traditionele woning wordt de isolatie in de dragende muur geplaatst. De dragende muur bestaat uit hout wat op zich al een veel betere isolatiewaarde heeft dan steen of beton. Door deze opbouw kunnen koude bruggen volledig vermeden worden. Een wand in houtskeletbouw heeft ook een veel betere isolatiewaarde dan een wand van een traditionele woning met dezelfde dikte.

Snelheid

Alle wanden en constructieve onderdelen (I-liggers, dakspanten,…) worden geprefabriceerd in het atelier. Op de werf is het dan enkel een kwestie van alle elementen te plaatsen en te bevestigen. Hierdoor is houtskeletbouw is een van de snelste bouwmethodes, in een paar dagen is de dragende constructie geplaatst. Dit is ook een droge bouwmethode waardoor men niet moet wachten op het drogen van beton, bepleistering,…

Kostprijs

In vergelijking met een traditionele woning is een woning in houtskeletbouw goedkoper. Dit komt hoofdzakelijk omdat er minder arbeid wordt verricht door de kortere bouwtijd. Door deze korte bouwtijd is eventueel de periode dat u tegelijkertijd moet huren en de lening afbetalen korter.

Duurzaam en ecologisch

Houtskeletbouw is (zoals de naam het al zegt) opgebouwd uit hout, een ecologisch en duurzaam materiaal. Het hout wordt gekapt uit goed beheerde bossen zodat de leefomgeving van de planten en dieren optimaal blijft. Voor het verwerken van hout is er minder energie nodig en de uitstoot van CO² is ook minder in vergelijking met de traditionele bouwmaterialen.


Onze wandopbouw

 

Bij Houtbouw De Meyer werken we zoveel mogelijk met ecologische en duurzame materialen. Aan de buitenzijde wordt er een gevel geplaatst naar keuze, dit kan gevelmetselwerk zijn, houten gevelbekleding, crepi,… Vervolgens wordt er een isolatieschil en dampscherm geplaatst rondom de woning. Hierdoor zijn er geen koude bruggen meer aanwezig. (Het dampscherm houdt vocht tegen van buiten, maar laat damp door van binnenuit zodat het hout in de constructie kan ‘ademen’)

 

De dragende constructie bestaat uit houten balken van die reeds zijn voorbehandeld (gedrenkt). Dit gebeurt pas na het verzagen zodat ook het kopshout is behandeld. Tussen de kepers van de dragende constructie wordt er Gutex Thermofibre ingeblazen d.m.v. een aangepaste machine. Deze houtvezels hebben een goede warmteopslagcapaciteit waardoor u in de zomer kan genieten van een frisse woning en in de winter zal de warmte binnen blijven. Door het inblazen wordt alles tot in de kleine gaten gevuld. Het isoleren van de woning kan al in één dag gebeuren en er is bijna geen verlies omdat er niets op maat moet gezaagd of gesneden worden.

 

Vervolgens wordt er OSB van 18mm bevestigd die ervoor zorgt dat de constructie een sterk en stijf geheel vormt. Hierop komt er een leidingspouw (60mm dik) waar alle leidingen proper kunnen weggewerkt worden. In deze spouw kan er ook nog extra isolatie geplaatst worden. De binnenzijde wordt vervolgens afgewerkt met een OSB plaat van 15mm + gipskartonplaten van 12.5 mm. Door het plaatsen van de OSB kan u makkelijk nog kaders of wandkasten ophangen en is het veel beter bestand tegen stoten.